sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Maantiekausi avattu

Viikko 16

ma: 55min juoksu vk + pilates + vatsat
ti: 55min uintipotkut + 1h traineri
ke: 1h 55min juoksu
to:-
pe:  1h 50min pyörä (2x20min vk) + 53min juoksu + pilates + vatsat
la: 3h 25min pyörä
su: 45min juoksu (20min vk + 5x80m Nop/1´) + 1h uintipotkut + pilates + vatsat

Yht: 13h 30min

Tämmönen viikko tähän väliin. Täytyy sanoa että kun mä viime vuoden treenejä kattelin niin en mä näköjään tämän enempää ole viime vuonna treenannut kertaakaan. Enkä pariinkymmeneen vuoteen ennen sitäkään. Mutta helppo tuo määrä oli toteuttaa kun pääsi vihdoin maantielle. Kelit oli loistavat kun vaan muisti ajaa suu kiinni.

Ja Scorpparista tuli ekat kokemukset muutenkin kuin trainerilla. Hyvä pyörä tuo on ajaa. Ei aikaisemmassakaan sinäänsä mitään isoa vikaa ollut ja asennon mä olen hieronut aika samanlaiseksi kuin siinä. Erona se, että satula on tässä muutaman sentin enemmän edessä keskiöön nähden. Tästä on selkeästi hyötyä lonkkakulmien suhteen. Aiemmalla pyörällä mun piti virittää jakkaraa hieman liian ylös, jotta polvet ei olisi tulleet syliin (siinä satulaa ei saanut yhtä eteen). Tällöin jouduin tekemään työtä liikaa nilkka ojennettuna ja pyörittämien oli vaikeempaa. Ja pyörä on  jämäkämpi tuolta keskiön seudulta. Osa tulee varmaan rungosta ja osa paremmista osista. Esim kammet oli entisessä jotkut halppis gossamerit kun tässä on hiilikuituiset Sramin Forcet. Kyllä tuon eron polkiessa huomaa vähentyneenä notkumisena.

Perjantaina ajelin veekoota samoilla wateilla kuin olen sisällä ajellut, eli noin 230. Tuli huomattua että ei traineri- ja ulkowatit ole ihan linjassa. Nyt kaksi 230 watin vetoa ei tuntunut missään ja sykkeetkään ei nousseet. Yritin googletella asiaa, ja eroina on kai lämpötila, joka sisällä kuumentaa kroppaa ja jäähdytys vie watteja itse ajamisesta. No kyllä mä oon aina litran kylmää vettä kumonnut päähän FTP-testin aikana.  Toiseksi traineri on paikallaan (ei heilu sivuttain), jolloin ajoasento on aika staattinen ja erilainen kuin ulkona ja menee samoille lihaksille koko ajan. Eikä ajossa tule "mikrotaukoja", jolloin lihakset palautuu, kuten ulkona. Kolmantena kuulemma trainerilla ei ole inertiaa, jolloin koko kampikierroksen ajan pitää vääntää tai meno hyytyy. Kuolleessa kohdassa ei voi samalla lailla keventää kuin maantiellä. Tämän olen kyllä huomannut kipeytyvänä oikeana lonkkana trainerisessioissa. Nyt ulkona ei ollut mitään ongelmaa. Sama juttu oikean polven kanssa. Mutta tämä teho-ongelma varmaan ratkeaa kun lisään mun sisä-FTP:hen watteja hieman ja laskeskelen siitä tehot uusiksi. Nyt ei pysty uutta testiä tekemään. En vaan jaksa.

Juostuakin tuli neljä lenkkiä. Yritin juosta silleen että jokaisella olisi joku "teema" eikä vaan juoksemista kilometrien vuoksi. Tuli yksi pitkis. Mulle vajaa kaksi tuntia on pitkä, en oo juossu tuollaista pariinkymmeneen vuoteen. Sitten yksi reipas alaveekoolta kiihdyttäen anakynnykselle. Yksi juoksu pyörän päälle ja yksi reippaampi veekoo, jonka jälkeen muutama nopeus/voimaveto. Ei oo vauhti vielä kohdallaan- maastossa juoksin viisi kilsaa 4.25/km-vauhtia liki anakynnyksellä. Puoli minuuttia tuosta pitäisi saada pois niin tasamaalla saattaisi riittää.

Ensi viikolla olisi tarkoitus tehdä hieman enemmän tunteja. Jos terveys ja sää sallii. Kuitenkin sillä periaatteella että pidän ainakin kolme veekoo-treeniä ohjelmassa. Jos nuo painaa liikaa niin tingin sitten muusta ja teen kevyet vielä kevyemmin. Noista vauhtikestävyys-treeneistä en voi tinkiä, koska ei pelkällä peekoon mättämisellä kesällä tuu kulkemaan mihinkään sitten kun pitäisi mennä kovaa. Tuon näin viime kesänä. Toisaalta myös ihan kovat maksimivedot jätän myöhemmäksi, koska mun omakohtaisen kokemuksen mukaan ne ei oo kovin tuottavia,  ne lisää vammariskiä ja hidastaa palautumista liikaa. Jos menis sitten kisoissa maksimia.

Tuossa vielä kuva lauantain pitkikseltä Espoon maaseuduilta. Lunta ei paljon enää ole, mutta vettä on paikka paikoin pellot täynnä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti