maanantai 13. elokuuta 2012

Kuopion SM-kisat: Jäätävä suoritus

Sellainen se todellakin oli. Ainakin varpaille. No sulihan ne jalat kuitenkin jo ensimmäisellä kahden ja puolen kilometrin juoksulenkillä. Lauantaina oli siis triathlonin perusmatkan SM-kilpailut, ja paikkana Kuopio. Matkat olivat 1.5km uinti, 40km pyöräily ja 10km juoksu. Minulle tämä olympiamatkanakin tunnettu matka oli ensimmäinen laatuaan.

Kisaan valmistautuminen sujui hyvin. Ei ollut mitään vammoja ja maltoin olla treenaamatta viimeisellä viikolla mitään sankaritreenejä. Ne on yleensä paras tapa tuhota kisasuoritus. Joku älytön viimehetken tappotreeni. Kisat ei mitenkään erikoisemmin jännittänytkään ja olo oli luottavainen koko ajan ennen starttia.

Uinti lähti ihan kivasti liikkeelle. Mulla oli tarkoitus lähteä sellaista rennon reipasta vauhtia liikkeelle. Silleen että ei jää jalkoihin, mutta jaksaa uida loppuun asti hyvin. Alussa ei ollut erikoista ruuhkaa ja sain uida melko rauhassa hieman vasemmassa reunassa ekalle kääntöpoijulle. Tämän jälkeen ei enää osumia tullut ja uinti sujui hyvin. Ekan lenkin aika oli muistaakseni jotakin 12.30 ja uinnin yhteisaika 25.08. Sijoitus omassa sarjassa uinnin jälkeen toinen. Ei valittamista, vesi tosin olisi saanut olla hieman lämpimämpää kuin 17 astetta.

Uinnin jälkeen


Eka vaihto meni hyvin. Märkäpuku lähti päältä nätisti ja kaikki kamat meni kivasti päälle. Arvoin pitkään ennen kisaa menenkö pelkällä kisapuvulla (lyhyet triathlonhousut ja hihaton kisapaita, ei sukkia) vai puenko lisää vaatetta. Päätin mennä pelkällä kisapuvulla.

Pyörällä koitin malttaa lähteä rauhallisesti liikkeelle, jotta kroppa ehtisi lämmetä ja syke tasaantua uinnista ja vaihtojuoksusta. Tässä onnistuinkin hyvin. Laskin pari ukkoa ohi heti pyöräilyn alussa ja ajelin viisi kilometriä aika rauhassa. Sitten sain takaa hyvän peesin loppukisan ajaksi. Kaksi kuskia ajeli edellä ja pidin välimatkaa sallitut kymmenen metriä. Vetomies oli sama viimeisen kierroksen kääntöpaikalle asti, kunnes sille taisi tulla vessahätä ja se pysähtyi tienposkeen. Sitten ajelin toisen kaverin perässä vaihtoon. Ekalla vetomiehellä oli ihan erilainen tapa ajaa pyörällä kuin minulla. Se ajeli ylämäet todella rauhallisesti, ja latasi tasaisille ja alamäkiin ihan reilua kyytiä. Mun mielestä tämä ei ole nopein taktiikka, mutta matka eteni kuitenkin hyvin ja jouduin tasasilla sen verran ahtaalle että en viitsinyt ylämäessäkään mennä ohi. En tiedä johtuiko tämä tyyli osittain siitä että kaveri ajoi levykiekkolla. No, pyörässä ei ollut muuta vikaa kuin se, että jalat oli aika jäässä toisessa vaihdossa. 40km pyöräilyaika sisältäen molemmat vaihdot oli 1h 8min 34s. Keskari vaihtotalutuksineen oli jotakin 36 km/h ja sijoitus vaihdossa neljäs.

                                                                  Mä keskellä, on 10 metriä :)


Toinenkin vaihto meni hyvin. Mitä nyt jäätyneillä jaloilla juokseminen tuntui hieman hankalalta. Tai oikeastaan se ei tuntunut  miltään. Pyörä telineeseen ja kengätkin meni yllättävän nopeasti jalkaan.


Sitten juoksu. Alku meni taas aika haipakkaa kun pyöräilyn jälkeinen vauhtisokeus iski. Rauhoittelin kuitenkin juoksuvauhdin noin 3min 40s/km vauhdista minulle sopivampaan 4min 20s/km vauhtiin. Juoksun alku oli helppoa. Jaloille oli jäänyt pyöritysliike päälle ja riitti kun jalkoja hieman nosteli. Ne rullasivat itsestään eteenpäin. Ja kipuja ei ollut kun ei ollut tuntoa. Alunperin mulla oli tarkoitus juosta tuo kymppi 45 minuuttiin, mutta tuo 4min 20s/km vauhti tuntui aika helpolta ja sykkeet pysyi alle 165, joten annoin mennä. Juoksussa kolme kilpailijaa ohitti minut. Ei loppujen lopuksi ollut mitään mahdollisuuksia vastata. Lopussa sykkeetkin nousi reiluun sataanseitsemäänkymmeneen, mikä alkaa minulla olemaan kipurajana. Kovemmilla sykkeillä saan hengenvinkumiskohtauksen ja kisa on sitten siinä. 10km juoksuun meni aikaa 43 min 20s ja loppusijoitus seitsemäs. Loppuaika oli 2h 17min, ja eroa voittajaan hieman vajaa kymmenen minuuttia. Ennen kisaa ajattelin että 2h 20min on hyvä suoritus ja kaikki alle on plussaa.

                                                                            LoppukiriEipä jäänyt taaskaan jossiteltavaa. Ilmeisesti ylipitkä uinti oli onnistunut suoritus. Pyöräily ei olisi oikeastaan voinut mennä paremmin. Sain loistavan peesin (sallitun :)) lähes koko kisan ajaksi ja juoksukin meni yläkanttiin. Ei ollut mitään yllättäviä ongelmia ja kaikki toimi. Täysin kunnon mukainen maksimisuoritus. Ja oli hienoa saada jo tälle kesälle kokemus perusmatkaltakin. Vielä varsin mukava sellainen :)

Tässä vielä viikon kaikki treenit:

ma: pyörä 1h 35min + juoksu 10min + pilates 10min
ti: juoksu 37min + avovesiuinti 40min
ke:-
to: uinti 35min
pe:-
la: perusmatka sm-kisa 2h 17min
su:-

yht: 6h 10min

2 kommenttia:

  1. Moi,

    Olin se toinen vetomies pyöräosuudella. Samassa sarjassa muuten kisattiin. Se eka vetomies päätyi voittamaan M45 sarjan. Omasta mielestäni oltaisiin voitu mennä tasaisella ja alamäissä kovempaa ja ylämäissä himmailla vieläkin enemmän. Taitaa olla ruumiinrakennekysymys ;-)

    VastaaPoista
  2. Joo, kiitos vedosta :) Mä olen tosiaan sen verran aloittelija, että pyöräosuuden vauhdinjako on hankala. Pitäisi itsekin malttaa nousut ja ladata tasaisilla ja laskuissa. Kun ei munkaan kroppa mikään mäkispesiaalin vartalo ole. Jospa tuota saisi tehomittarin hommattua niin oppisi tuota hommaa.

    VastaaPoista