sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Kisko-triathlon

Lauantai menikin taas kisailun merkeissä. Tällä kertaa suuntana oli Kiskon kirkonkylä jossakin Salon suunnassa. Kisa on Suomen vanhin triathlonkilpailu, ja se järjestettiin jo 29:ttä kertaa.  Minä osallistuin pikamatkalle, jossa uitiin 500m, pyöräiltiin 20km ja juostiin vitonen päälle. Mun sarjassa oli 80 osallistujaa.  Tällä kertaa samalla viivalla oli aika kovia urheilijoita, esim. tämän vuoden sprintin Suomen mestari. Ja puolenkymmentä muutakin kymppisakkiin niissä kisoissa sijoittuneita

Valmistautumiskuviot oli kuten aikaisemmissakin kisoissa, paitsi tällä kertaa olin matkassa itsestäni managerin Mersulla. Manageri päätti lähteä lomalle juuri kesken kovimman kilpailukauden. Hävytön. No paikalle kuitenkin pääsin, ja vielä hyvissä ajoin. Alkuun ihan perusjutut: ilmottautuminen, tuttujen moikkailu, vaihtopaikan perustaminen ja lämmittely uimalla.

Uinti oli siis tällä kertaa viisisataa metriä. Se lähti kulkemaan ihan kivasti. Ekat parisataa metriä oli jännä uida, kun olin ihan sämpylässä kahden uimarin välissä. Ihan sama kummalta puolelta hengitin, niin ihan vieressä oli toiset kasvot. Mutta ilman osumia selvittiin, ja aika pian pääsin heistä irti. Loppumatkan sain uida itsestään, ja vetelin sellaista rennon kovaa koko matkan. Hieman kovemmin olisin voinut mättää, mutta aika tuskin olisi parantunut yhtään.  Uintiaika oli 7 min 12 sekuntia, mihin olen oikein tyytyväinen. Mä olen tässä uinnissa sellainen väliinputoaja. Kärki menee nipussa puolesta minuutista vajaan minuutin nopeammin ja sitten loppuporukka tulee hieman tai enemmänkin minua hitaammin. Syke rannassa jotakin 171 ja sijoitus 9.

Ekassa vaihdossa ei ollut taaskaan mitään erikoista. Tosin hieman turhan pitkään tuli märkkäriä riisuttua. Täällä kellotettiin vaihtoaika uinnin rantautumisesta siihen kun vaihtokarsinasta poistutaan pyöräilemään. Mulla vaihtoaika oli 1min 38 s, joka oli puoli minuuttia hitaampi kuin kisan voittajalla. Lähes puolet tuosta ajasta tullee märkärin riisumisesta ja jonkun verran kenkien jalkaan laitosta. Kiskossa vaihtoalueelle juostaan melkoiseen ylämäkeen, joten siinäkin häviän kovimmille.

Pyöräilyyn lähdettiin todella jyrkkään ylämäkeen. Eka kerta kun mulla on ollut kisoissa pikkuratas edessä käytössä. Taktiikkana olikin että ekalla kilometrillä ei pidä pilata kisaa tuuppaamalla jalkoja ihan hapoille. Tällä kertaa onnistuinkin taktiikassa hyvin. Ajelin ensimmäisen vitosen ihan omaa ajoa itsestään ja pyörittelin noin 90-95 kadenssilla sykkeen ollessa noin 165-168. Siis ihan maltilla verrattuna vaikka viikon takaisiin kisoihin. Noin vitosen kohdalla sain loppumatkaksi hyvän kiintopisteen eteeni, kun eräs kanssakilpailija ohitti minut. Loppumatka ajeltiin kimpassa ja hieman ennen vaihtoa ohitettiin yksi kisaaja. Vaikka peesi oli sallittu kymmenkunta metriä, niin kyllä se vain näissä hommissa helpottaa. Sain sykkeet laskemaan tasolle 160-165, ja meno tuntui kevyeltä. Pyöräilyaika oli 33min 33s, ja keskari tuosta hieman vajaa 36 km/h. Olen siihen tyytyväinen, sillä reitti oli tämän vuoden kisoista haastavin ja jos eka ja vika kilsa poistetaan, niin keskari oli jo liki 38 km/h. Viimeisellä kilometrillä ei enää oikein saanut ajaa, koska liikenneruuhkan lisäksi loppulasku oli otettava aika hiljaa. Myös tuollainen 90-95 kadenssi tuntui ihan hyvälle verrattuna viime kisan 95-100 kadenssiin. Voima välittyy ehkä hieman paremmin takarenkaaseen. Pyöräilyn jälkeen sijoitus oli edelleen yhdeksäs.

Toinen vaihto menikin hyvin vaihtoajan ollessa 1 min 36s. Kisan voittajalla se oli 1min 25s, ollen myös kisan nopein, joten tässä kohtaa kärki ei karannut paljoakaan.

Juoksu lähdettiin taas siihen samaan jyrkkään ylämäkeen, jonka koitin mennä hiljaa. No hiljaista juoksuvauhti olikin, mutta ylämäki kuitenkin kostautui tokalla kilsalla, jolloin kilometrivauhti oli noin 4min 28s/km. Hieman vajaan kahden kilometrin jälkeen kärki tuli vastaan reilu puoli kilometriä ennen kääntöpaikkaa, joten tässä vaiheessa eroa oli noin puolitoista kilometriä.  Juoksu meni alusta toivuttua hyvin, tällä kertaa mahan kanssa ei ollut mitään ongelmia johtuen varmaan maltillisesta pyöräilystä. Juoksin neljä kilometriä yhdessä minua pyöräilyssä vetäneen kisaajan kanssa, ja taisi siinä jotakin tulla juteltuakin juoksun ohella. Sen verran mitä nyt pystyi. Loppumatkalla kiristin vauhtia ja loppu tulikin sellaista mulle hyvää 3 min 55s/kilometri maaliin asti. Juoksu oli ehkä hieman ylipitkä ja aikaa mulla meni siihen 21min 57s, juoksun keskisykkeen ollessa 173 ja maalissa 181. Loppuaika oli 1h 5min 59s sijoituksen ollessa 12. Juostessa mulla oli uudet lenkkarit, Niken vomerot, jotka toimi hyvin.

Kaiken kaikkiaan kisat meni hyvin. Kärkikuusikko meni semmoista vauhtia koko kisan, että siihen junaan ei taida olla mitään asiaa vaikka alkaisi ammattilaiseksi. Tosin voittajaa lukuunottamatta pyöräilyosuudella, jossa oli peesikielto, keulaporukka tuli ainakin kääntöpaikalta vastaan ihan yhdessä läjässä. No, ei näissä kisoissa aina valvontaa ole, joten jokainen omantunnon mukaan. Ensiapulääkitys astmaankin taitaa hieman avittaa, nyt ei henki juurikaan vinkunut, ja sykkeetkin saa jo päälle 170 juostessa ilman tukehtumisen tunnetta.

Tässä vielä linkki tuloksiin:

http://team226.net/time/2012kisko/

ja loppuun viikon treenit:

ma: 1h 10 min pyörä + pilates 10min
ti: 1h 40 min pyörä (sis. tempo 20min) + juoksu 4km (2x1000m, 5min palautus)
ke:  45min avovesiuinti + pilates 10min
to:
pe:
la: kisat, kisko 1h 5min 59s
su: avovesiuinti 50min, n. 3km + pilates 10min

yht: 6h 20min

Eipä ollut taas määrän suhteen kummoinen viikko, mutta nuo kisat kyllä jonkun verran rajoittaa jos niissä haluaa olla kunnossa. Tiistain tempo oli hyvä treeni. Nostin ohjaustankoa pari senttiä, mikä avaa lantion kulmaa varmaan noin 8 astetta. Tämän kyllä huomasi ja vauhdin pitäminen helpottui. Keskari 40.6km/h, tosin lievään myötätuuleen. Ja pitkästä aikaa kolme uintikertaa. Sunnuntaina uin lähinnä siksi, että lauantain kisan uintiajat oli alussa väärin (melkein minuutti liikaa), ja ajattelin petrata hieman untipuoltakin. Nyt koitan mättää kymmenkunta päivää hyvää määrätreeniä ennen seuraavaa kisaa, Syvänniemi triathlonia. Alkaa nämä kuuden tunnin treeniviikot ahdistaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti