sunnuntai 2. syyskuuta 2012

sm-hopeeta

Eilen kisattiin maastotriathlonin Suomenmestaruuksista Heinolassa. Matkat olivat 1km uinti, 23km maastopyöräily ja 7km maastojuoksu. Järjestäjät olivat vieneet uinnin halliin, koska järvivesi oli jo pari viikkoa sitten ollut 16 asteista, eikä se siitä ole ainakaan lämmennyt. Ratkaisu oli mielestäni hyvä.

No itse tapahtumiin. Uinti oli siis hallissa. Lähdöt ilman hyppyä ja kaksi uimaria radallaan omilla puolilla. Vaikka en ole uinut altaassa kilpaa pitkään aikaan, en oikein osannut kisaa jännittää. Nykyään on ollut aika luottavainen olo ennen kisoja. Mikäs siinä kun on periaatteessa harjoitellut ihan hyvin ja tekee parhaansa. Muuta ei oikein voi. Koitin lähteä uintiin maltilla. Etukäteen ajattelin että 16 minuuttia olisi minulle hyvä ja realistinen aika. Tällöin jokainen satanen olisi noin 1min 35s. Ja painotin itselleni rauhallista aloitusta, ettei hapot jyllää jo parin satasen jälkeen. Ekan satkun yritin vetää maltilla, mutta kello näytti hieman alle 1.25 satasta. Muut etukäteen hitammiksi arvioimat uimarit veti vieressä hieman nopeammin. No happoja tuli hieman liikaa, ja vauhti hieman hidastui loppua kohden. Mutta niin hyytyi moni muukin. Loppuaika 16min 14s, ja sataset sellaista 1.37 luokkaa. Olin kuitenkin ihan tyytyväinen aikaan. Sarjani kärki ui 12min 36s. Ihan käsittämätön vauhti. Kyseessä oli Hirsin Arttu, joka on triathlonissa Suomen huippuja ja uinnissa ihan kärkeä. Arttu taisi olla Kuopiossakin perusmatkalla ja Vantaan sprintissä pronssilla.

Pienen tauon jälkeen lähdettiin polkemaan maastoon ja juoksemaan. Lähtö tapahtui uintiaikojen perusteella siten, että uintiosuuden nopein starttasi ensimmäisenä ja muut lähti uinnin aikaeron verran perään. Kävin ajamassa reitin ennen kisaa, ja se oli aivan huikee. Sopivasti haastavaa polkupätkää ja hiekkatieajelua jyrkkiä nousuja unohtamatta. Läksin siis ajamaan melkein neljä minuuttia kärjen perään. Alku oli taas hieman liian reipasta ja koitin hieman himmailla ennen haastavaa polkupätkää. Reitillä ajettiin ensin muutama kilometri asfalttia ja hiekkatietä, ennen kuin kolmesti ajettava lenkki alkoi. Sieltä taas alun pätkä takaisin vaihtoon. No poluilla sykkeet sitten nousi kunnolla. Maastopyöräily kuormittaa enemmän myös yläkroppaa ja selkä joutuu aika koville ja tämä näkyy sykkeissä. Ohitin muutaman nopeamman uimarin eri sarjoista aika alkumatkasta ja muutenkin pyörä kulki hyvin. Sain lainaksi kisajärjestäjältä hiilikuituisen 29-tuumaisilla renkailla varustetun jäykkäperäisen kisatykin, joka oli kuin nakutettu tällaiseen maastoon. Juurakkoa ja kivikkoa oli jonkun verran, ja aika kovaa piti painaa että maasto tasoittui ja vauhti pysyi yllä. Sitten aina hieman palauttavaa ajoa hiekkatieosuuksilla ja poluille hanaa. Sykkeet oli parhaimmillaan 179 ja keskisyke pyörällä 169. Maksimi mulla siis 183, joten aika limiitillä vedin. Tuolla lenkillä tuli kahdella viimeisellä lenkillä kierroksella ohitettavia eteen jonkun verran, mutta ei noiden ohitteluun juurikaan aikaa mennyt. Muutama geeli ja pullollinen urheilujuomaa upposi pyöräosuudella, johon käytin aikaa 1h 5min 40s. Kärjessä lähtenyttä kilpailijaa tavoitin hieman vajaan kolme minuuttia, eli eroa ei ollut kuin minuutti ennen juoksuosuutta.

Juoksu lähti ihan kivasti liikkeelle. Juoma hieman röyhtäilytytti, mutta isoja ongelmia ei ollut. Tarkoitus oli juosta omaa hyvää vauhtia, koska tiesin että kärki menee menojaan. Rata oli ilmeisesti hiihtoladun pohjaa, jonne mahtui muutamia jyrkkiä nousuja. Puoleen väliin meni hyvin, mutta sitten sykkeet karkasi hieman korkealle ja alkoi myös hieman pistää. Tasoitin hieman vauhtia ja loppu tuli ihan kivasti. Juoksuaika 32min 35s ja kärkeen takkiin juoksussa neljä minuuttia.

Loppuaika oli 1h 54min 28s ja sijoitus siis toinen. Kärkeen tuli lopulta eroa hieman alle viisi minuuttia, mihin voin olla tyytyväinen. Hävisin samalle kilpailijalle Kuopion perusmatkalla 14 minuuttia, joten suoritus oli erittäin hyvä. Ja erityisen tyytyväinen olen koko kisan nopeimpaan pyöräilyaikaan. Ei ole maastopyörällä viime vuosina vietetty aika mennyt hukkaan :) Ensimmäinen sm-mitali mulle ja vielä yleisessä sarjassa. Oon tyytyväinen.

Kisakausi alkaisi olla nyt tässä. Syksyllä koitan kuitenkin liikkua sen verran että on hyvät pohjat alkaa loppuvuodesta treenaamaan kunnolla. Mutta en ota stressiä että pitäisi päästä tekemään juuri tiettyä juttua. Esim pyörälenkille jos sataa viikon. Nyt voi ottaa hieman rennommin. Kirjottelen kuitenkin noista treeneistä jotakin viikottain.

tässä vielä tämä viikko:

ma: 1h maastojuoksu+ jumppaa 10min
ti: 50min uinti
ke: 50min maastopyöräily + 1h futispeli + pilates 10min
to: uintitreenit 1h 2700m
pe:-
la: maastotriathlonkisat + verryttelyt 3h
su:-

yht: 8h

Loppuun vielä kiitos kaudesta managerille ja kaikille lukijoille. Ensi vuonna show jatkuu, mutta siitä myöhemmin lisää.


2 kommenttia:

 1. Ett stort Grattis för SM medaljen!! Det var starkt gjort, kanske det hjälpte lite att jag höll tummarna för dig hela vägen fram ;)
  Vila upp dig nu för nya tuffare övningar framöver!
  Hälsningar ukk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti ei oo peukku kipeenä :)

   Ensi vuodeksi treenaan sitten kunnolla, tämä on ollut vielä opettelua.

   Poista