sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Joroinen 2013

Lauantaina kilpailtiin Joroisilla puolimatka, eli uintia 1,9km, pyöräilyä 90km ja juoksua päälle puolimaratonin verran. Kisa oli 30-juhlavuotiskisa, ja minulle ensimmäinen Joroisissa ja puolimatkalla.

Kisaviikko meni hyvin pitkälle levätessä ja tankatessa energiaa kisaa varten. Harjoittelemalla tässä vaiheessa ei yleensä voi kuin pilata kisan, enkä mä kyllä olisi voinutkaan treenata muuta kuin uiden. Viimeisellä viikolla ei ollut mitään ongelmia valmistautumisessa, mitä nyt tuo pakaraosasto on ollut niin kipeä että kaikki tekeminen uimista lukuunottamatta on koskenut. Sain nukuttua kisaviikolla tosi hyvin, lukuunottamatta viimeistä yötä, jolloin vedin viitisen tuntia hieman katkonaista ja hikistä unta. Tuo ei suoritusta haittaa kun on muuten levännyt hyvin. Kisajännitys alkoi nousta loppuviikkoa kohti, ja huomasi että suoritusta tulee ajateltua useammin. Näin se pitää kisoihin valmistautuessa mennäkin että kropasta saa kaikki irti.

Kisa-aamuna herätys oli jo 4.45 (läksin kisoihin Karttulasta), koska piti käydä paikan päällä ilmoittautumassa, säätää kamat ja vielä ehtiä siirtyä starttialueelle pyörällä ja katsastaa pyörä ennen puolta yhdeksää. Ilmoittautumisessa ei ollut juuri ketään, koska valtaosa kilpailijoista oli hoitanut sen jo edellisenä päivänä. Itse en tällä takapuolella viitsinyt ajella yhtään enempää kuin oli pakko. Pelkäsin ennen kisoja noita alkusäätöjen monimutkaisuutta, koska joroisten kisa on Suomessa siitä harvinainen, että vaihtoalueet on aivan eri paikassa, jolloin kamoja pitää pakkailla pusseihin eri paikkoihin odottamaan. Tuo kuitenkin oli ihan looginen systeemi kun siihen hieman paneutui.

Ennen starttia juttelin muutaman tutun kanssa ja säädin kamat pusseihin. Sitten vaihtoalueen kautta karsinaan odottamaan starttia, joka tulikin sitten melko nopeasti ja olo oli varsin rento jo tässä vaiheessa. Mulla enin kisajännitys helpottaa aina kun ennen starttia pääsee puuhaamaan kamojen kanssa ja moikkailemaan tuttuja. Vesi oli vain 18-asteista, ja koska uintiverra-aika loppui jo melkein puoli tuntia ennen lähtöä, päätin jättää lämmittelyuinnit väliin. Hyvä päätös ja ei tarvinnut palella. Etukäteen ajattelin uivani 1.9km noin puoleen tuntiin.

 Uinti lähti melko hyvin liikkeelle, pääsin ihan eturivin mestoille noin puolentoista sadan lähtijän joukossa. Uinti oli rentoa ja kanssakilpailijoiden kanssa ei tarvinnut "painia" ensimmäistä sataa metriä lukuunottamatta  ollenkaan. Vedessä tarkeni ihan ok, ja uin sellaista rentoa kisavauhtia ilman ylimääräistä puristusta oikeastaan koko matkan. Vähän ongelmia aiheuttivat aiemmin lähteineiden sarjojen hitaat uimarit, jotka tulivat vastaan melko voimakkaassa aallokossa välillä hieman yllättäen. Muutaman kohdalla oli pakko hieman kierrellä. Aallokko oli melko voimakasta, ja se hieman hidasti uintia, koska tähystäessä päätä piti nostaa  melko reippaasti, ja ilmaa piti ottaa melko takaa ja ylhäältä. Viimeinen väli poijulta rantaan tuli helposti myötätuulessa. Uin nyt ihan peruspotkuilla koko matkan kaksitahtipotkun sijaan, ja jaksamisen ja käsien kanssa ei ollut mitään ongelmaa. Uintiaika oli jotakin 33.37, mikä oli hieman hidas, mutta ihan linjassa muihin kilpilijoihin nähden. Ilmeisesti aallokko hidasti aika paljon. Olisin  voinut uida kovemmin, mutta näin pitkällä matkalla ei kannata uinnissa liikoja repiä, ja kyllä tuokin aika oli äkkiseltään katsottuna sarjassa  helposti kymppisakissa.

T1, eli eka vaihto oli mulla todella hidas, 4.24. Koska sää oli mitä oli ja jalat jo ennestään rakoilla, puin kisa-asun päälle irtohihat, pyöräilypaidan ja sukat. Niistäkin toinen meni ensin väärään jalkaan, ja tuollaiset kompressiosukkien pukeminen kosteaan ihoon ei ole helppoa. Ajatelin kuitenkin että pyörällä säästää energiaa lämpimämpänä, varsinkin jos alkaa sataa, joten lisävaatetus oli mielestäni paikallaan.

Pyöräosuudella koitin aloittaa rauhallisesti. Ajatuksissa ennen kisaa oli noin 2h 30min pyöräaika ja ajattelin että jos keskiwatit olisi noin 260w, niin juoksu vielä sujuisi. Ajelin ekan kympin hieman varmistellen (jotta kisa käynnistyisi hyvin ja en ajaisi jalkoja alta heti alussa), jonka jälkeen Esa ajoi ohi.  Tunnistin kaverin ja päätin että tuohon kyytiin pitää päästä, koska kokemukseni mukaan vauhti tulisi olemaan hyvää. Ajelinkin siinä perässä sallitun kymmenen metrin päässä varmaan 50 kilsaa. Muutama muukin ohitettu jäi siihen roikkumaan ja näin ajettiin niin pitkään kunnes saatiin ilmeisesti nelikymppisten ja nelivitosten kärki kiinni. Esa ilmeisesti tajusi tämän ja jäi siihen ajelemaan. Siinä ei kellään näyttänyt olevan vetohaluja ja letka meni alkuun aika sopuisasti. Mulla oli takapuolen kanssa ongelmia koko pyöräilyn ajan, ja jossakin seitsemänkymmenen kilometrin nurkilla vasen pakara alkoi vihloa joka polkaisulla. Luulin jo että homma loppuu siihen, tai ainakin kilvanajo, mutta pieni putkelta-ajo hieman helpotti tilannetta. Viimeiset parikymppiä oli aika vaikeita, koska energia ei ehkä oikein imeytynyt, ja vatsaan hieman pisti ja ajaminen oli raskasta. Mulla olikin täysi työ pysyä porukassa, ja jos keskittyminen herpaantui hetkeksikään oli eroa edellä meneviin varmaan parikymmentä metriä. Lopussa ikisletka karkasikin, koska kevensin ajamista selkeästi T1-alueen jälkeen, noin neljä kilometriä ennen juoksuvaihtoa. Pyörällä tankkasin aluksi urheilujuomaa, mutta se ei oikein uponnut, joten loppumatkalla vedin geelin puolen tunnin välein, ja vettä kyytipojaksi. Ajattelin että on parempi tankata jos meinaan maaliin päästä ja pyörällä tankkaaminen on yleensä helpompaa kuin juosten.

                                Scorppari kuljetti taas luotettavasti ja lujaa

Pyörä tuli hyvään aikaan. Pyöräaika oli 2.22.07 ja katsoin että se oli sarjan kolmanneksi paras (maaliintulleista) ja keskarikin  lopun keventelyineen oli hyvä, 37.4km/h. Keskisyke pyörällä oli 164, varmaan kymmenen lyöntiä alle anakynnyksen ja keskiwatit 249.  Sijoitus pari minuuttia muita hitaammasta ekasta vaihdosta huolimatta jossakin viidennen nurkilla pari minuuttia mitaleista.

T2 oli hieman hidas. Juoksin vaihtoon pyöräkengillä sukkien takia ja jalkoja piti hieman varoa. muuten ei ollut isoja ongelmia.

Juoksu lähti ihan hyvin liikkeelle. Etukäteen oli ajatellut juosta noin 4.40 min/km vauhtia, millä puolimara olisi tullut noin hieman alle 1.40. Jaksoin kuitenkin juosta tätä vauhtia vain vajaan ekan kierroksen, eli noin neljä kilometriä. Tämän jälkeen vatsaan hieman pisti, syke oli jo melko lähellä anakynnystä ja pakarat lähes juoksukelvottomat. Ekan kierroksen jaksoin tosiaan vielä ihan kohtuullisesti, mutta loppu olikin sitten ihan selviämistä, ja jo tässä vaiheessa oli selvää että sijoitus painuisi huonoksi. Toisella kierroksella pysähdyin kuselle, siinä meni ehkä minuutti.  Toka kiekka tuli vielä noin 5min/km, mutta kolmannella kanttasin totaalisesti. Ajat painuivat 5.30 min/km nurkille, hitaimman kierroksen ollessa 5.45 min /km :) Viimeiselle vitosen kierrokselle pistos helpottui ja energiat hieman palasivat, mutta jalat oli ihan loppu. Pakarat ja oikea reisi oli ihan krampissa ja jalkapohjat tulessa. Oon juossu mun tukipohjallisilla tosi vähän, enkä yhtään pitkää lenkkiä, niin eihän ne oikein näköjään jalkoihin istu. Oli kuin veistä olisi jalkapohjaan tökitty. Vasen päkiäkin alkoi oireilla muutama kilometri ennen maalia niin pahasti, että pelkäsin homman loppuvan siihen.

                                Juoksuosuudella puolet takana ja meno oli vähintään yhtä tuskallista
                                kuin kuvasta näkyy.

No maaliin selvisin ajassa 4.53.34. Pelkäsin jo juoksun aikana että aika painuu yli viiteen tuntiin, jota monet pitää tavoitteena puolimatkalla. Mulla tavoitteena oli noin 4.45 aika tai hieman alle, josta nyt jäin jonkun verran.

Jälkispekulaatiot ja selittelyt on aina kivoja, joten tässä tulee niitä :) Faktahan on, että mun juoksukilometrit heinäkuulta on tasan viisi ennen tätä kisaa. Kesäkuussa niitä on 55 kappaletta, mikä pitäisi olla mulle normaalit juoksukilometrit viikossa. Mulla alkoi pohjevaivat vaivaamaan tulehduksen muodossa toukokuussa, milloin juoksukilsat jäi jo alle sataan. Siksi kai tuo juoksu ei oikein kulkenutkaan nyt kisassa. Kiskossa perusmatkalla jaksoin vielä taistella kympin jotenkin, mutta puolimara tuollaisen alkuverryttelyn päälle oli nyt Joroisissa liikaa. Lisäksi tuo sprintti SM:n jälkeen alkanut pakaravamma on haitannut juoksun lisäksi myös pyöräilyä. Kaikki hyvät treenit on jäänyt tekemättä ja  viikkotuntimäärä on ollut siellä 3.5-7h, koostuen lähinnä uinnista. Ja kun tuo peruskuntojakso jäi keväällä vammojen takia vain muutaman viikon mittaiseksi, ei näin pitkä suoritus tule loppuun asti kunnolla. Multa yksinkertaisesti loppui eilen kunto ja juoksujalat. Voisi varmaan jossitella tuliko pyörä liian kovaa. Ehkä kuntoon nähden, mutta en usko että loppuaika olisi ollut yhtään parempi rauhallisemmalla pyöräilyllä. Myös uinti oli mielestäni vauhdiltaan oikeanlainen. Tuo äänihuulisalpaus haittasi taas vauhtia juoksun alussa, kun vielä pystyin juoksemaan. Loppumatkalla en jaksanut enää sellaista vauhtia että se olisi ollut ongelma. No kivaa kuitenki oli, se lienee tärkeintä. Kisat oli näin ensikertalaisen silmin todella hyvin järjestetty, kaikki toimi ja itse pystyi keskittymään täysillä suoritukseen ennen kisaa, sen aikana ja kisan jälkeen. Oli kiva nähdä taas kanssakollegoita ja kärsiä kunnolla kisassa. Ja onnea vielä oman sarjan mitalisteille ja muillekin kilpailijoille.

 Ja erityisskiitos järjestäjille pyöräilyn peesivalvonnasta. Olin etukäteen kuullut että varsinkin joroisissa peesaaminen ikään kuin kuuluu asiaan. Nyt siihen puututtiin hyvin ja kisaajat, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, ajoivat ihan säädyllisillä väleillä. Oma kesä jatkuu ensi viikolla lääkärillä. Perse on pakko saada kuntoon. Vielä olisi lyhyt kotikisa Syvänniemellä. Sinne jos palautuu ja paikat antaa kisata. Iisalmen yötriathlonin sprintti kiinnostaa ja vielä Kuopion perusmatkan SM-kisat. Toivottavasti pystyisi jonkun lenkin tekemään terveenä jossakin välissä ennen noita. Nyt kuitenkin muutama päivä palauttelua, tulee tarpeeseen. Loppuun viikon "treenit"

VIIKKO 30

ma:-
ti: 1h 10min pyörä (sis. pari kymmene minuutin pätkää kovaa)
ke: 45min avovesiuinti
to:-
pe: 10min pyörä
la: Puolimatka
su: lepo!

YHT: 7h

Ja loppuun vielä kuva kovista jätkistä, miesten yleisen kärki:


4 kommenttia:

 1. Meille taitaa tulla tavaksi ajella yhteisiä pyörälenkkejä,no nyt oli mun vuoro jeesata sua:)
  Hienosti sä vedit siihen nähden mitä vaikeuksia on ollut viime aikoina.Toivottavasti saat paikat kuntoon niin nähdään Kuopiossa samoissa merkeissä!

  VastaaPoista
 2. Joo, vaatii ilmeisesti hieman treenivuosia että pitemmät matkat kulkee. Niin, kai tuo ihan kunnon mukainen suoritus kuitenkin oli ja ei tällä treenillä enempää ansaitsekaan. Toivottavasti Kuopiossa taas kisataan!

  VastaaPoista
 3. Kyllä sitä voinee kompata, eli kunnon mukainen suoritus viimeisen parin kuukauden säätämisen jälkeen. T2 asti näyttää tulleen oikein hyvää vauhtia!
  Millä sykkeellä toi juoksu meni, kanttauksesta huolimatta? Mullahan noi sykkeet oli aika matalia suhun nähden, pyörä vaan 158 ja juoksu 169 (160->183), kun maksimi on n. 200. Jotenkin se vaan tuppaa jäämään aina vähän alas kisoissa, mm. Vantaan maralla sama syke ja juoksufiilis. Toisaalta, en oo koskaan vielä katkennut kisoissa, aina on ollut tasainen tai jopa kiihtyvä loppu, joten ehkä mun pitäis koittaa joskus vaan vähän kovempaa aloitusta, että näkee, missä se raja menee.
  Omasta kokemuksesta siis sanoisin, että ehkä sun pyörä tuli pari wattia liian lujaa, että juoksussa olisi vähän freesimmät jalat. Uskon, että >5:30/km ei oo ihan sun heiniä puolikkaalla kuitenkaan missään vaiheessa kisaa :) Tsemppiä tuleviin kauden koitoksiin ja toivottavasti saat jalat kuntoon asap!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei mopolla moottoritielle! Kyllä pyörän lopussa jo hieman alkoi painaa, ehkä maha ei ihan kaikkea energiaakaan imenyt ja mulla jäi pitkät kovat pyörätreenit viimeisiltä viikoilta ajamatta. Juoksusykkeet vaihteli välillä 163-167. Tuo 167 on jo sellainen raja että siitä jos nostaa niin nuo äänihuulet supistuu noin pitkällä matkalla, eli noilla sykkeillä se vaan pitäisi tulla kovemmin. Nyt varmaan oli juoksukuntoon nähden liian kova pyörä, mutta tällä juoksupohjalla se juoksun katkeamattomuus olisi varmaan vaatinut ihan sunnuntaiajelun. Luulen että jaloista vaan loppui lihaskunto ja energiat. Pyörän keskisyke oli 164, ja tunnin mä jaksan ajaa noin kymmenen lyöntiä korkeammalla sykkeellä, ehkä hieman vajaalla.

   Kiskon juoksun perusteella, vaikka sielläkään ei ollu hengityksen puolesta helppoa, arvelin pystyväni juoksemaan noin 4.40 min/km tuplamatkan ongelmitta. Joo, eiköhän tämä tästä taas riemuksi muutu :)

   Poista