sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Kisarapsa ja uiskentelua

VKO 28

ma:-
ti: 1h 20min harjoitussprintti
ke:-
to: 1h 10min avovesiuinti
pe:-
la: vähän kuntopiiriä
su: 1h avovesiuinti

yht: 3h 30min

Tulipas taas kevyt viikko ihan olosuhteiden pakosta. Edelleen oli pakkolepoa pakaroille ja pohkeille, niin en paljoa niitä rasittanut. Tiistaina oli seuran harjoitusprinttikisat ja arvoin osallistumista pitkään. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että minulle tulee liian pitkä tauko varsinkin juoksuun ennen Joroista jos en osallistu ja saisin vähän tietoa kestääkö jalat edes kisata siellä.

No, kisa meni kyllä todella huonosti. Uinnin lähtö oli laitettu uusiksi ja ennen kuin olin ehtinyt mittaria käynnistää startissa, oli selässä aika monta uimaria eikä hommasta tullut mitään. Ekalle poijulle piti kiertää jonkunlainen lenkki vasemmalta että mahtui uimaan. Loppupätkän takaisin sainkin sitten uida omassa rauhassa. En edelleenkään ymmärrä miksi moni starttaa niin lujaa omaan tasoon nähden. Jäin lähdössä lähes häntäpäähän (varmaan 80 osallistujaa), mutta olen kuitenkin rantautunut jossakin kymmenennen nurkilla. Luulisi että ei ole kivaa uida 650 metriä kädet hapoilla. Musta ei ainakaan ole ja aika jää silloin huonommaksi kuin rauhallisella aloituksella vaikka silloin joutuisikin hieman painimaan tilasta. No uinti oli puolisen minuuttia parempi kuin viime harkkakisassa. Nyt matka oli hieman lyhyempi, mutta käytännössä kiertelyineen varmaan sama.

 Eka vaihto oli huono. Joku oli kiskonut uinnin alussa vetskarin nauhan irti niskasta, ja mulla meni tosi pitkään löytäessä sen pää että sain puvun auki. Tein muutenkin turistivaihdon (kengät jalkaan ennen pyörää), koska jalat oli rakoilla, joten en halunnut juosta sepelissä yhtään.

Pyöräkin lähti liikkeelle nihkeästi. Olen jotenkin onnistunut hinaamaan satulan korkeutta viime viikkoina alas kun olen säätänyt ajoasentoa aerommaksi, ja nyt ajelin jo jalat aika koukussa. Jalat ei oikein toimineet ja ajelin nilkat koukussa, jotta polvi oikeisi edes vähän. Toukokuun lopussa ajelin saman reitin 290 keskiwateilla, mutta nyt sain puristettua 270 wattia vaikka yritin ajaa kovempaa. Pyörä tuli kuitenkin kohtuuaikaan kun ajelin sallitussa peesissä reilun kierroksen. Ajokeskari oli jossakin 38 ja 39 välillä.  Alkumatkasta ohitin muutaman kisaajan. Jostakin syystä, ehkä antibioottikuurista, liiasta kahvista ja liiasta astmalääkityksestä ennen starttia, mulla oli sykkeet todella korkealla ennen kisaa ja kisassa. Uinnin keskisyke oli 182, mulla maksimi 189.

Toka vaihto oli myös hidas, koska puin sukat noiden rakkojen takia.

Pyörällä syke oli koko ajan myös lähes kymmenen lyöntiä korkeampi kuin tavallisesti. Sainkin jo pyöräosuuden lopussa mua vaivaavan äänihuulten yhteensupistumiskohtauksen, ja sitä kautta homma meni reisille koska en saa ilmaa. Läksin kuitenkin juoksemaan. Eka kilsa meni ihan kohtuullisesti loivaan alamäkeen 180 sykkeillä noin 3.50 min, mutta meinasin tukehtua limaan. Loppujuoksu olikin sitten ihan kävelyä. "Vauhti" oli 4.35min kilometri ja mitään ei oikein voinnut tehdä kun en saanut ilmaa yhtään. Ei tuo kyllä muuten missään tuntunutkaan. Sijoitusta en edes tiedä, olisko ollut puolenkymmentä edellä juoksun kääntöpaikalla (lopussa varmaan tuplasti enemmän),  mutta tulipahan kisattua. Hyvää on se, että pakaroihin ja pohkeisiin ei oikeastaan koskenut koko kisassa eikä sen jälkeen. Ja myös se, että tuosta tuo ei kyllä enää huonone. Mä oon pohtinut tuota hengitysongelmaa. Koska se ilmenee yleensä tietyllä sykkeellä juostessa, niin pitää koittaa minimoida tuo sykkeen nousu juomalla kahvia hieman vähemmän ja ottamalla astmalääkettä mahdollisimman vähän. Sekin nostaa sykettä aika paljon reilusti nautittuna, vaikka auttaakin kohtuudella hieman tuohon vaivaan. Muuten noiden äänihuulten toiminta rasituksessa tutkitaan HYSissä syyskuussa, eli tämä kisakausi pitää vielä pärjätä näin. Harmi, koska musta tuntuu että juoksuun jää aika paljon paukkuja käyttämättä kun pitää passailla.

No muuten viikolla uin pari avovesiuintia, joissa vedin aika kovat tehosarjat ja pikkuisen kyykkyä ja käsille jumppaa, ettei ihan pääse veltostumaan. Nämä olikin ekat punttijutut vuoteen, tosin kehon omalla painolla. Tänään uin jo aika lailla tavaksi tulleen 8x50m kymmenen sekuntin palautuksella niin kovaa kuin menee ja perään 10x100m samoin kymmenen minuutin palautuksella täysillä.

Ensi viikko on väkisinkin kevyt Joroisten takia. Huomenna vielä vähän terävämpi pyörä ja viikolla lyhyt juoksu ja vähän uintia ja pyörää. Eipä paljon muuta kannata näin kylmiltään tehdäkään. Joroisista tuskin on mitään ihmeellistä luvassa, mutta jos saisi tehtyä hyvän suorituksen ekaan puolimatkan kisaan, niin siitä olisi varmaan jatkoa ajatellen eniten hyötyä.

6 kommenttia:

 1. Minähän en mikään tohtori ole, mutta uskoisin että Joroisilla on helpompaa. Keli (luvattu viileää) voi vaikuttaa tuohon yleistuntemukseen ja myös puolikkaalla tehoja tippuu tuosta varmaan 10-20% pois...

  Kisa on todella upea (kahdeksatta kertaa mukana) joten siitä kannattaa nauttia, sopivan raaston merkeissä toki;-)
  Näkymisiin siellä, Jiri

  VastaaPoista
 2. Moro. Joo, uskoisin kanssa että kun vauhtia on pakko tiputtaa matkan takia niin hengitys ei joudu niin ahtaalle ja jarrua tulee enemmän väsymisestä ja lihaksistosta. Tosin tuosta harkkakisasta tehoja ei ole varaa paljon tiputtaa :)

  Näin aloittelijalle eniten päänvaivaa aiheuttaa tuo logistiikka johtuen noista vaihtopaikoista, mutta kyllä tuo itse suorituskin alkaa jo kisan lähestyessä olemaan mielessä.

  Sitten nähdään!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. :)

   tuosta turistivaihdon hitaudesta ei muuten kannata stressata älyttömästi. T1:ssä se on mulla noin 3-5s sekkaa hitaampi kuin jos kengät on kiinni pyörässä valmiiksi. T2 on varmaan isompi ero. Ehkä.

   Poista
 4. Joo, ehkä sun pitääkin vaihtaa treenit pidemmän matkan toimiin ;) ellei syksyllä löydy keinoa hillitä tuota hengityksen salpausta. Vie vaan iloa kisoista, kun ihan viimeistä pihausta ei saa ulos kropasta vaan jää keuhkoihin.

  Tsemppiä keventelyihin, eli jatka samaan malliin, eiköhän se puolimatka kulje jo paremmin kuin tuo sprintti ja toivotaan, että jalat kestää matkan rasitukset myös loppuun asti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onhan siihen keino. Kovempi kunto :) Se antais pelivaraa, mutta silti se pihaus jää sinne. Mutta ei kai noita äänihuulia oikein voi poistaakkaan, vaikka pihinät loppuisikin.

   Tsemppiä ja malttia sinnekin, kyllä ne eteenpäin vievät treenit on jo tehty.

   Poista